Debian - Προβλήματα

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Wed Mar 16, 2005 3:13 pm

σου το είχα εξηγήσει και στο debiday. Αν ο χρήστης δεν είναι στο κατάλληλο group δε μπορεί να κάνει mount. Το extra που έχει αυτό που λες είναι το auto, το οποίο οδηγεί το σύστημα να κάνει mount το device κατά την εκκίνηση μόνο του. έτσι ο χρήστης ακόμη και αν δεν είναι root ή δεν είναι στο group δε χρειάζεται να κάνει mount για να το χρησιμοποιήσει. Έτσι δεν θα καταλάβει ότι δε μπορεί να κάνει mount
γκέγκε?
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Wed Mar 16, 2005 5:12 pm

@lexo wrote:Τελικά δούλεψε αυτό που μου είπε ο HdkiLLeR.
Ευχαριστώ ..
Αυτό που μένει μόνο είναι να βλέπει και τα Paths που είναι γραμμένα στα ελληνικά ....
(έχω περάσει τις κατάλληλες γραμματοσειρές ...γράφω και στα τερματικά ελληνικά ...)


iocharset=8859-7 το αναφέρει ο jimmy παραπάνω.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Post by jimmyD » Sat Mar 26, 2005 12:16 am

Ε ναι λοιπόν τα κατάφερα και πάλι και έκανα φορμάτ (Αυτά τα win τσινάνε όταν πας να τα κάνεις mac-like) . Τέσπα το κλασσικό πρόβλημα με το λανθασμένο MBR πως λύνεται . Πως να επαναφέρω το grub στη θέση του? Δισκέτες δεν έχω , έχω όμως το knoppix live cd. Πείτε γιατί άλλη εγκατάσταση δε θα την αντέξω . Ευχαριστώ

Α και ένα δεύτερο . Σκέφτομαι να κάνω την εξής καγκουριά . Να καβατζώσω το config του knoppix και να κάνω recompile στην αντίστοιχη έκδοση του πυρήνα?? Να το κάνω ή είναι πατάτα ?? (εμένα μου φαίνεται λογικό να γίνεται αλλά δε θέλω να μπω στον κόπο άδικα)
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Sat Mar 26, 2005 2:02 pm

μπουτάρεις με το cd της debain και όταν σου βγάλει την ένδειξη boot: γράφεις:
linux26 root=/dev/hda1
όπου hda1 είναι το partition/disk που είναι το /
μπουτάρεις κανονικά σε linux και ξαναπερνάς το grub. αν έχεις πάντως reiserfs νομίζω ότι δεν παίζει αυτό που σου είπα
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
janag79
byte level
byte level
Posts: 145
Joined: Fri May 21, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Προβλημα στο boot

Post by janag79 » Sat Mar 26, 2005 7:06 pm

Αποφάσισα να αναστήσω ενα παλαιό μηχάνημα, 300MHz Celero, 128ΜΒ, 4GB σκληρό κτλ...

Το πρόβλημα είναι το εξής:
Έκανα εγκατάσταση debian woody με kernal 2.2.. και μετά εγκατάστησα kerne l 2.4.26! Όταν ξεκιναω το pc, (μάλλον θέμα του bios!) βγάζει το μύνημα

"Not found any [active partition] in HDD", που σημαίνει πρακτικά ότι δεν bootarei το σύστημα (δεν υπάρχει εγκαταστημένο κανένα άλλο os)!.

Ο μόνος τρόπος που έχω βρει για να bootarw το σύστημα είναι με boot δισκέτα που είχα δημιουργήσει στην αρχική εγκατάσταση του συστήματος, οπότε και αυτή η δισκέτα bootarei το kernel 2.2 και όχι το 2.4.26.

Υπάρχει τρόπος να bootarw το σύστημα με το νέο kernel? Π.χ δημιουργία άλλης δισκέτας εκκίνης με το νέο πυρήνα?

ίσως απο το cd που έκανα την αρχική εγκατάσταση με κάποια συγκεκριμένη εντολή?

Όλες οι ιδέες καλοδεχούμενες!!!!!!!!
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Sat Mar 26, 2005 7:30 pm

προφανώς όταν έκανες partitioning δεν όρισες κάποιο partition ως active. αυτό μπορείς να το διορθώσεις με 2 τρόπους:
-Ο σίγουρος: αν έχεις partition magic bootαρεις με το cd του και θέτεις το partition που περιέχει το /boot ως active
-ο άλλος: bootαρεις στο linux σε single user mode (recovery mode) και τρέχεις το cfdisk μέσω του οποίου κάνεις πάλι το partition που περιέχει το /boot, active.

να σημειώσω μόνο ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα που εμφανίζεται μόνο σε linux αλλά και σε windows, αν δεν έχει τεθεί κάποιο partition ως active
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Sat Mar 26, 2005 8:37 pm

Απορώ πως κατάφερες να κάνεις δουλειά με τον 2.2.x :) πάντος...Πάντα με εκπλήσει αυτό το λειτουργικό
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Post by jimmyD » Sun Mar 27, 2005 12:41 am

Κάτι με reiserfs υπάρχει για την περίπτωσή μου???
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Sun Mar 27, 2005 1:04 am

Δεν σε πιάνω ποιά είναι η περίπτωση σου;
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Sun Mar 27, 2005 1:14 am

διάβασε και λίγο παραπάνω hd!!!
jimmyD ίσως τώρα να το έχουν φτιάξει και να παίζει και με reiserfs. αν έχεις το dvd από το debiday δεν θα παίξει. δοκίμασε να κατεβάσεις το πρώτο cd μόλις μπορέσεις και δοκίμασε να bootάρεις από αυτό να δείς αν παίζει. αν ναι πες μου για να ξέρω. εγώ πάντως έχω φτιάξει boot disk
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Post by P3 » Sun Mar 27, 2005 11:53 am

jimmyd wrote:Α και ένα δεύτερο . Σκέφτομαι να κάνω την εξής καγκουριά . Να καβατζώσω το config του knoppix και να κάνω recompile στην αντίστοιχη έκδοση του πυρήνα?? Να το κάνω ή είναι πατάτα ?? (εμένα μου φαίνεται λογικό να γίνεται αλλά δε θέλω να μπω στον κόπο άδικα)


Για αυτό δεν άκουσα καμία άποψη;Οι ειδικοί τι λένε; :idea:
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Sun Mar 27, 2005 12:19 pm

Δεν θα έχει prob. Αλλά ο kernel που θα βγεί είναι vanilla και η όλη ιδέα είναι να φτιάξεις τον δικό σου minimal ώστε το σύστημα να λειτουργεί σωστά. Οι kernels των live-cds έχουν υποστήριξη για όλες τις συσκευές με αποτέλεσμα το image να είναι 2mb :)...Αυτό δεν γίνεται να μπεί σε production μηχανάκι, εκτός εάν θέλεις μόνο να μπαινοβγαίνεις στο linux χωρίς να το χρησιμοποιείς για να δουλέψεις. Επίσης δεν ξέρω μήπως έχει γίνει κανένα περίεργο πείραγμα ώστε να βάλουν μέσα τπτ υποστήριξη για περίεργες συσκευές.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Post by jimmyD » Sun Mar 27, 2005 2:58 pm

Οκ το έφτιαξα. Πληροφοριακά λοιπόν (ώστε κι εγώ να το ξαναβρώ την επόμενη φορά). Φορτώνουμε το knoppix κανονικά απο το cd. Ανοίγουμε μια κονσόλα και έπειτα δίνουμε

Code: Select all

mount /dev/hdax /mnt Όπου x το partition που είναι το linux
chroot /mnt
grub

Έπειτα στη γραμμή του grub δίνουμε

Code: Select all

root (hd0,1)
setup (hd0)


Προσοχή το grub μετράει τα partitions από το 0. Δηλ για το hda2 δίνουμε root (hd0,1)

Τέλος επαναφέρουμε το fstab σε φυσιολογική κατάσταση γιατί από την όλη διαδικασία δε βγαίνει και πολύ σοι.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
janag79
byte level
byte level
Posts: 145
Joined: Fri May 21, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Κάρτες δικτύου ΝetGear

Post by janag79 » Sun Mar 27, 2005 6:50 pm

Αφού το πρόβλημα λύθηκε με το bootable του συστήματος, το πρόβλημα εστιάζεται τώρα στη κάρτα δικτύου (ΝetGear FA311)!. H ίδια κάρτα, δούλευε κανονικά σε μία εγκατάσταση Suse 9.1, και στην ίδια pci υποδομχή

Αν και έχω αρκετα recompile, προσθέτωντας ότι είναι δυνατό να μπορεί να χρειαστεί το networking, μέχρι τώρα, το μηχάνημα αδυνατεί να εντωπίσει την κάρτα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εμφανίσει και να χρησιμοποιήσει την διεπαφή eth0.

Yπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να λυθεί αν πάω σε πυρήνα 2.6? Πέρα απ την πιθανή αγορά νέας κάρτας, υπάρχει καμία άλλη λύση προτεινόμενη?

/janag
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Sun Mar 27, 2005 9:33 pm

κοίτα αν υπάρχει υποστήριξη στον πυρήνα που κάνεις compile για την κάρτα αυτή τότε δε χρειάζεται να το κάνεις 100 φορές recompile. η κάρτα αυτή βασίζεται στο chipset της National Semiconductor DP83815. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο στον 2.4 βάλτο. Υπάρχει περίπτωση να παίξει και με τον driver για Realtek 8139. δοκίμασε και με αυτό.
Αν δε γίνεται τίποτα από τα 2 πηγαινε σε 2.6. Τα modules που θα φορτώσεις λέγονται natsemi και rtl8139 αντίστοιχα
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Mon Mar 28, 2005 1:29 pm

Η κάρτα αυτή wireless είναι η κανονική;
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
janag79
byte level
byte level
Posts: 145
Joined: Fri May 21, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Kανονική

Post by janag79 » Mon Mar 28, 2005 2:00 pm

Η κάρτα είναι ενσύρματη.

Προσπάθησα να βάλω kernel 2.6, αλλά όταν έκανα reboot μου έβγαλε
kernel panic!!!!!!!!!


Δεν έχω καταφέρω να παίξω αυτή τη κάρτα, και όταν πάω να βάλω το module natsemi (με modconf( μου βγάζει συνέχεια error! (module failed to install...)
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Mon Mar 28, 2005 4:28 pm

Προσπάθησα να βάλω kernel 2.6, αλλά όταν έκανα reboot μου έβγαλε
kernel panic!!!!!!!!!
προφανώς δεν έχεις βάλει στον πυρήνα κάτι essential για το σύστημα, όπως ide/chipset/filesystem
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
janag79
byte level
byte level
Posts: 145
Joined: Fri May 21, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

pali problem

Post by janag79 » Mon Mar 28, 2005 11:02 pm

Einherjar

δοκίμασα και μία κάρτα της Micronet και πάλι ...χάλια

Που αλλού μπορεί να είναι το λάθος?

κάθε φορά που το σύστημα bootarei του λέω "ifconfig eth0 up"
για να δω αν βλέπει τη κάρτα δικτύου και μου βγάζει:

eth0: Error while getting interface flags: No such device ..........

Το λαμπάκι της κάρτας είναι κανονικά πράσινο, που σημαίνει ότι τυπικά δουλεύει..
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Tue Mar 29, 2005 1:06 pm

ίσως απλά να σημαίνει ότι παίρνει ρεύμα. για γράψε την έξοδο της εντολής:

Code: Select all

dmesg |grep net
&

Code: Select all

dmesg|grep eth
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Re: pali problem

Post by HdkiLLeR » Wed Mar 30, 2005 4:35 pm

janag79 wrote:Το λαμπάκι της κάρτας είναι κανονικά πράσινο, που σημαίνει ότι τυπικά δουλεύει..


Είναι απλά up όσον αφορά την τροφοδοσία της. Δεν σημαίνει κάτι για το os και την αναγνώριση της αυτό. Πές μας τι βγάζει το dmesg όπως είπε και ο Einherjar παραπάνω.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
alexo
Venus Former Team Member
Posts: 1305
Joined: Wed Apr 21, 2004 7:00 pm

Post by alexo » Sat Apr 02, 2005 3:11 pm

´Εχω αυτό το ραδιοφωνάκι ....
Υπάρχει τρόπος να το κάνω να δουλέψει από Debian ;;;
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”